Psoun prériový (černoocasý) - Můj Zvěřinec.cz

Psoun prériový (černoocasý)

MůjZvěřinec.cz | Hlodavci (Atlas zvířat)
Black-tailed prairie dog, Cynomys ludovicianus, sitting in front of white background

PŮVOD: Severní Amerika

ZÁKLADNÍ POPIS: Mají zavalité tělo délky 30 cm,ocas je zakrnělý a měří 8 – 10 cm. Hmotnost psouna je 0,9 – 1,5 kg. V přírodě vytváří kolonie, proto jsou společenští. Navzájem se poznávají podle pachu,
ale dorozumívají se i hlasem.

CHOV: Nejméně vhodný je chov v teráriích nebo skleněných vitrínách, a to z důvodu nedostatečného, větrání. Potřebují velmi vzdušný příbytek. Ideální je proto voliéra nebo velká klec. Na dno lze použít písek nebo hobliny.

POTRAVA: Hlavní složkou potravy jsou byliny a traviny, seno, větve listnatých stromů. Dále zelenina, např. mrkev, celer, petržel, kedlubny, řepa, ovoce, např. jablka, hrušky, tvrdý chléb, zrniny (oves, ječmen, pšenice). Nepřekrmujeme, pokud nemají dostatek pohybu, mají sklony k tloustnutí, což vede ke zdravotním komplikacím. Potravu doplňujeme o minerály a vitaminy.

ROZMNOŽOVÁNÍ: Samice je březí 27 – 33 dní, rodí obvykle 3 – 5 mláďat, která kojí do stáří 6 – 8 týdnů. Pohlavně dospívají ve 2 letech. Dožívají se 8 let.

POVAHA: Ke všemu cizímu je nedůvěřivý, na svého chovatele si zvykne a nechá se brát na ruku, drbat na krku i zádech. Nenechávat volně v bytě bez dozoru vzhledem k jeho potřebě hlodat. Dokáže
poškodit nábytek či elektrické vybavení domácnosti.

NEBEZPEČÍ PRO ČLOVĚKA: Při vylekání je schopný kousnout, vzhledem k jeho zubům bývá toto poranění dost bolestivé.

Více informací získáte v prodejnách Pet Center.

Napsat komentář

Mujzverinec.cz © 2015, all rights reserved