Leguáni - Můj Zvěřinec.cz

Leguáni

MůjZvěřinec.cz | Plazi (Atlas zvířat)
leguan

Pro ostatní leguány platí podobné podmínky chovu.

Nejčastěji chovaný druh je:
LEGUÁN ZELENÝ (Iguana iguana)

ROZŠÍŘENÍ: Žije od Mexika až po střední část Jižní Ameriky v tropických deštných lesích, ale i v suchých až polosuchých oblastech.

VELIKOST: Dorůstá délky s ocasem až 200 cm. Od zátylku až po konec ocasu se mu po hřbetě táhne malý hřebínek. Na bocích má zřetelný kožní záhyb. Zbarvený je světlehnědě, břišní stranu má šedomodrou. Na bocích má několik červených a bílých teček tvořících pět příčných pruhů zasahujících až na břicho. Samci se odlišují zvětšenými postanálními šupinami a modře zbarvenými hrdélky.

VÁHA: do 5 kg

DOBA ŽIVOTA: V průměru 10 let

TERÁRIUM: Rozměry 100 x 60 x 100 cm (d x š x v) pro mladá zvířata, pro dospělé jedince 200 x 100 x 200 cm

VYBAVENÍ TERÁRIA: Vodorovně a poměrně hustě umístěné větve, bazének na koupání, vhodný podklad je například terarijní substrát v dostatečné vrstvě. Vyhřívání pro zvířata zajistíme lampou shora, coby stromoví ještěři jsou zvyklí se nahřívat od slunce. Nezbytným
zařízením terária je skalka, která by měla zabírat asi polovinu plochy dna.

CHOV: Chováme je v páru nebo ve skupině s jedním samcem a několika samicemi.

ROZMNOŽOVÁNÍ: Po šesti až osmitýdenním zimním obdobím klidu dochází k páření. Samice kladou několik snůšek po 3 – 8 vejcích, která inkubujeme při teplotě 27 – 28 °C na vlhkém vermikulitu.
Mláďata se líhnou po 70 – 80 dnech.

TEPLOTA: Přes den udržujeme teplotu vzduchu na 25 – 28 °C. Pod výhřevnou žárovkou teplota až 35°C.

KRMENÍ: Leguány krmíme v ideálním případě vždy čerstvou listovou zeleninou a bylinami (rukola, polníček, jitrocel, pampelišky, jetel). Mláďatům lze příležitostně stravu zpestřit malým množstvím hmyzu (cca 1x za 14 dní).

MANIPULACE: Jemně se dotýkat, snášejí kontakt, ale je třeba je na něj zvyknout.

POZOR: Můžou bolestivě kousnout, škrábnout, nebo švihnout ocasem!

Více informací získáte v prodejnách Pet Center.

Napsat komentář

Mujzverinec.cz © 2015, all rights reserved