Chameleoni - Můj Zvěřinec.cz

Chameleoni

MůjZvěřinec.cz | Plazi (Atlas zvířat)
chameleon

ROZŠÍŘENÍ: Afrika, Madagaskar, jih Arabského poloostrova, jihozápadní pobřeží Indie do výšek 2 500 m. n. m. Žijí ve větvích akácií, na kukuřici, na sukulentech a keřích. Obývají prostředí horské a podhorské pouště i polopouště.

VELIKOST: Od 5 do 60 cm. Jejich zbarvení je mimořádně pestré a výrazně se mění v závislosti na stavu a náladě.

TERÁRIUM: Jednoho chameleona lze chovat v teráriu 60 x 70 x 100 cm. Pár v teráriu o rozměrech cca 100 x 70 x 100 cm.

VYBAVENÍ: Větve ve velké hustotě, květiny, na dno terarijní substrát

CHOV: Chováme jednotlivě nebo v párech.

TEPLOTA: 20 – 40°C v různých místech terária, v noci necháme poklesnout na 22°C. Mladým jedincům rosíme několikrát denně nejen kvůli vlhkosti, ale i proto, že vodu pijí olizováním kapek.

KRMENÍ: Chameleoni jsou žraví, a tak pojídají vše, co se hýbe, od hmyzu až po malá myšátka. Kromě živé potravy přijímají dospělí jedinci také potravu rostlinou. Do potravy je potřeba přidávat vitaminové přípravky.

ODCHOV: Samice bývá březí přibližně 30 – 45 dnů a po této době snáší 20 – 70 vajec do asi 20 cm hluboké jámy, kterou okamžitě zahrabe. Do roka může mít jedna samice až tři snůšky. Kladení vajec ji ovšem velice vyčerpává a je nutné ji v tomto období zásobovat zvlášť vydatnou stravou bohatou na vitaminy a minerály. Vejce inkubujeme ve vlhkém vermikulitu při teplotě 30°C. Mláďata se líhnou za 150 – 220 dní. Již několik hodin po vylíhnutí je možné mláďatům předložit stravu – přiměřeně malé cvrčky. Vyžadují častější rosení.

MANIPULACE: Lépe bez kontaktu, jinak nechat vylézt na ruku nebo uchopit opatrně za tělo.

Více informací získáte v prodejnách Pet Center.

Napsat komentář

Mujzverinec.cz © 2015, all rights reserved