Burunduk páskovaný (Tamias sibiricus) - Můj Zvěřinec.cz

Burunduk páskovaný (Tamias sibiricus)

MůjZvěřinec.cz | Hlodavce (Atlas zvierat)
burunduk páskovaný

Základné informácie:

Burunduk je zemným druhom veveričky vyskytujúcej sa od východného Fínska, cez Sibír až po Jakutsko, Čínu, Kóreu a niektoré japonské ostrovy. Vyhľadáva s obľubou lesnaté a krovinaté oblasti. Prevažne sa zdržiava na zemi, kde si vyhrabáva nory, ale tiež obratne šplhá po stromoch a výborne skáče. Aktívny je počas dňa. Telo je dlhé 13-16 cm, chvost meria do 12 cm, hmotnosť sa pohybuje v rozmedzí 50-120 g. Dožíva sa vysokého veku, cca. 8-10 rokov.

Kŕmenie:

Burunduky kŕmime raz denne, základ stravy tvoria semená rôznych druhov rastlín. Je možné kúpiť už namiešanú zmes pre veveričky, ale samozrejme dá sa použiť aj väčšina zmesí pre hlodavce. Veveričky môžte kŕmiť všetkými druhmi semien a jadier, okrem mandlí, ktoré sú pre ne kvôli obsahu kyanovodíka smrteľne jedovaté!!! Najjednoduchšie je kúpiť už hotové kŕmne zmesi alebo granulované krmivá. K tomu je dobré jedálniček obohatiť napríklad o lieskové, búrske aj vlašské oriešky alebo žalude, tekvicové či píniové semienka, bukvicu a šípky.Okrem semien podávame skoro všetky druhy zeleniny, ovocia, bobúľ a plodov. Na jar je dobré dávať do klietky čerstvo narezané konáre z ovocných stromov alebo z vŕby. Veveričky vetvy ohlodávájú a tým si zabrusujú zúbky.  Aj keď majú pravidelne šťavnaté kŕmenie, vodu musia mať neustále k dispozícii! Živočíšne kŕmenie pokryjete najlepšie dávkou múčnych červov, sarančiat alebo cvrčkov. Potrebné je dodať im aj minerálnu soľ na lízanie a sépiovú kosť.

Bývanie:

Keďže burunduk je veľmi aktívny a pohyblivý tvor, základom je zabezpečenie dostatočného priestoru, a to buď vo voliére (pri chove v pároch) alebo klietke min. rozmerov 120x45x60 (výška, šírka, hĺbka). Klietka by mala byť skôr vysoká ako široká, vyplnená povrazmi na šplhanie a konármi (nepoužívajte tis, rododendron a zlatý dážď!) prípadne rôznymi preliezkami, rebríkmi, kolieskom na behanie. Ako podstielku je vhodné použiť bezprašné hobliny, piesok, drevenú alebo kukuričnú podstielku. Ďalšou výbavou je miska na kŕmenie, miska na pitie alebo závesná napájačka a domček (drevený, sisalový). Nezabúdajte, že burunduk potrebuje i pravidelný voľný výbeh aj mimo priestoru klietky.

Manipulácia:

Pokiaľ chcete burunduka vziať, buďte trpezlivý, nechajte ho samého si vliezť do Vašej ruky. Upozornenie – buruduka NIKDY nechytajte za chvost!!! Koža na chvoste je príliš voľná a ľahko sa môže stať, že by ste mu ju mohli strhnúť. Chvost používa ako vyvažovací prostriedok k lezeniu a sedeniu na vetvách a pokiaľ by ste mu časť utrhli, veľmi by ste mu tým ublížili.

Rozmnožovanie:

Patrí do jarného až letného obdobia, samica rodí 4-6, max. 10 mláďat. Mláďatá mávajú raz, výnimočne dvakrát ročne. Pre rozmnožovanie je však nutné zimovanie! Gravidita trvá 32-36 dní, mláďatá sa rodia holé a slepé, oči sa im otvárajú v treťom týždni života. Z búdky začínajú vyliezať v 4-5 týždňoch a osamostatňujú sa v dvoch až troch mesiacoch.

Napsat komentář

Mujzverinec.cz © 2015, all rights reserved